Amerikaan bekent ontvoeringsplan gouverneur Michigan

GRAND RAPIDS (ANP/RTR) - Een van de veertien mannen die ervan wordt verdacht de gouverneur van Michigan te willen ontvoeren, is uit de school geklapt en bekende woensdag onderdeel te zijn van een samenzwering rond Democrate Gretchen Whitmer.

Verdachte Ty Garbin legde zijn bekentenis af voor de federale rechtbank in Grand Rapids nadat hij een deal had gesloten met justitie om te getuigen tegen de andere dertien verdachten. Tegen hen lopen zowel federale strafzaken als strafzaken van de staat Michigan.

Garbin werd in oktober met vier anderen gearresteerd en aangeklaagd door de federale autoriteiten. Zij zouden van plan zijn geweest om Whitmer afgelopen zomer uit haar vakantiehuis te ontvoeren. In de bekentenis staat dat Garbin en de anderen onderdeel uitmaakten van een anti-overheidsmilitie, genaamd Wolverine Watchmen.

Acht van de verdachten zijn door de staat aangeklaagd op verdenking van terrorisme en horen volgens de openbaar aanklager ook bij de militie. De verdachten wilden Whitmer ontvoeren omdat zij het oneens waren met de beperkende maatregelen die zij als gouverneur nam om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Levenslang

De uitspraak in de zaak van Garbin, die voorlopig achter de tralies blijft, zou op 8 juli zijn. Hem hing maximaal een levenslange celstraf boven het hoofd. De federale strafzaak tegen de anderen begint op 23 maart. Hoewel strafvermindering voor Garbin niet gegarandeerd wordt met de deal, besloten de aanklagers om eventueel een lagere strafeis in te dienen afhankelijk van de mate van zijn medewerking.

De federale aanklager verdenkt Garbin en vijf andere beklaagden van plannen om Whitmer te ontvoeren. Zij zouden in juli bij elkaar zijn gekomen in de staat Wisconsin voor schietoefening met militaire geweren, en zouden Whitmers vakantiehuis in augustus en september hebben geobserveerd.

Volgens Garbin heeft een medeverdachte in juni gezegd dat hij "200 mensen wilde recruteren om het Capitool van Michigan te bestormen, politici voor verraad terecht laten staan en die op live televisie op te hangen". Garbin zou daarop zelf hebben voorgesteld om te wachten tot na de presidentsverkiezingen. Vanwege de onrust die de samenzweerders dan verwachtten zou het makkelijker opereren zijn geweest, dachten ze.