Amerikaans ruimtevaartuig crasht succesvol op ruimterots

HOUSTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben met hulp van Europa een experiment uitgevoerd waarbij een ruimtevaartuig op een ruimterots crasht. De missie DART, wat staat voor Double Asteroid Redirection Test, heeft als doel om te testen of het wegschieten van een ruimterots indien nodig mogelijk is. Zo kan de mensheid in de toekomst worden behoed voor verwoesting en vernietiging door de inslag van een asteroïde.

DART is de eerste test om te kijken of het wegslaan van een ruimterots werkt. De sonde werd afgelopen november vanuit Californië gelanceerd en sloeg in de nacht van maandag op dinsdag om 01.14 uur uur Nederlandse tijd met een snelheid van ongeveer 6 kilometer per seconde in op de maanrots Dimorphos, een ruim 160 meter groot maantje dat op 11 miljoen kilometer afstand van de aarde staat. Dat is redelijk dichtbij, wat het eenvoudig maakt om er te komen. Bovendien is de rots met telescopen goed zichtbaar vanaf de aarde.

Het is de bedoeling dat Dimorphos door de klap naar een iets kortere baan rond de rots, Didymos, werd geslagen. Dimorphos is het maantje van deze rots. Eerder deze maand heeft de DART een Italiaans satellietje losgelaten, dat de impact rechtstreeks vanaf de eerste rij moet volgen. Europese telescopen kijken ook vanaf de aarde mee om de koers van Dimorphos te volgen, en in 2024 moet de Europese satelliet Hera naar de asteroïden gaan om van dichtbij te meten wat er is veranderd.

Het experiment vormt geen enkel gevaar voor de aarde, benadrukte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vooraf. Sowieso is de mensheid voorlopig veilig voor gevaar uit de ruimte. Rond de zon draaien miljarden asteroïden en kometen. Enkele tienduizenden daarvan zouden ooit een gevaar voor de aarde kunnen vormen, maar die komen in elk geval de komende honderd jaar niet bij ons in de buurt.