Amerikaans trio haalt ‘WK XL’ binnen

MOSKOU (ANP) - Voor het grootste WK ooit wordt een heel werelddeel uitgetrokken. De buurlanden Canada, de Verenigde Staten en Mexico huisvesten in 2026 het 'WK XL', zoals het toernooi al wordt genoemd. Bijna een kwart van alle landen mag over acht jaar meedoen aan het mondiale evenement.

De keuze van de FIFA-leden voor het gecombineerde Amerikaanse 'bid' is niet verrassend. In het inspectierapport dat de FIFA liet maken, scoorde 'United 2026' aanzienlijk beter dan Marokko, dat ook de vijfde poging om het WK binnen te halen zag mislukken. Het Noord-Afrikaanse land heeft geen enkel stadion dat op dit moment voldoet aan alle eisen. In Canada, de Verenigde Staten en Mexico staan liefst zeventien stadions die zo gebruikt kunnen worden voor het WK. Het aanbod van stadions met minimaal 80.000 zitplaatsen voor grote wedstrijden als het openingsduel en de finale is dan ook royaal, terwijl Marokko alleen het nieuw te bouwen Grand Stade de Casablanca naar voren kon schuiven als potentiële locatie.

De Amerikaanse landen kunnen ook pronken met flonkerende financiële cijfers. Ze denken een omzet van liefst 14,3 miljard dollar te genereren met het WK, omgerekend 12,3 miljard euro. Daar stak de 6,2 miljard euro van Marokko schril bij af. Het feit dat een WK in één land iets goedkoper zou zijn, viel daarbij in het niet. Ook het strenge immigratiebeleid van de Amerikaanse president Donald Trump bleek voor de FIFA-leden geen struikelblok. De toezegging van Trump dat alle spelers, officials en fans zijn land in mogen, bleek genoeg.

Het WK werd een keer eerder in meerdere landen georganiseerd. Na het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea riep de toenmalige FIFA-voorzitter Sepp Blatter dat het pronkstuk van de mondiale bond voortaan altijd in één land moet worden gehouden. Een 'WK XL' met liefst 48 deelnemers, zestien meer dan nu, blijkt echter amper te organiseren door een individueel land.

De Amerikaanse alliantie van drie landen biedt genoeg ruimte en speelsteden voor een toernooi van zo'n grote omvang. Nadeel voor de teams en de voetbalfans zijn de grote reisafstanden. De meest noordelijk gelegen speelstad Edmonton ligt liefst 4000 kilometer van Mexico-Stad. Van de 23 kandidaat-steden moeten er nog zeven afvallen. Het mega-WK telt tachtig wedstrijden. De teams worden verdeeld over zestien groepen van drie.

0 Reacties Doe mee met de discussie →