Amerikaanse bond stelt vaccinatie olympische sporters verplicht

COLORADO SPRINGS (ANP/RTR) - Alle Amerikaanse sporters die willen meedoen aan de Olympische Spelen moeten zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat staat in nieuwe richtlijnen die het Amerikaans olympisch en paralympisch comité (USOPC) heeft opgesteld. De vaccinatieverplichting geldt niet alleen voor sporters, maar ook voor alle coaches en stafleden.

Afgelopen zomer deden ruim zeshonderd Amerikaanse sporters mee aan de Olympische Spelen van Tokio, waarvan er zo'n honderd niet gevaccineerd waren. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) had alle deelnemers wel dringend opgeroepen om zich vooraf te laten inenten, maar stelde dat niet verplicht.

De Amerikaanse atleten die begin volgend jaar willen meedoen aan de Winterspelen in Beijing, moeten allemaal een coronavaccin hebben genomen. De verplichting geldt vanaf 1 november en is ook van kracht op alle trainingsfaciliteiten van de USOPC. Voor sporters en stafleden met een medische of religieuze vrijstelling wordt een uitzondering gemaakt. Zij moeten zich dan wel dagelijks laten testen op het coronavirus.

Pandemie nog niet over

"Vanaf 1 november eist het USOPC dat alle stafleden, sporters en iedereen die onze faciliteiten gebruikt volledig gevaccineerd is tegen Covid-19", schrijft directrice Sarah Hirshland. "Hiermee zijn we beter in staat om een veilige en productieve omgeving te creëren voor Team USA en om weer continuïteit te krijgen in de planning, voorbereiding en service die we bieden aan de atleten."

Volgens Hirshland had de Amerikaanse bond in eerste instantie de hoop dat de coronamaatregelen na de Spelen van Tokio opgeheven konden worden. "Maar deze pandemie is nog lang niet over", aldus de directrice, die zegt gesteund te worden door de nationale sportbonden en de atletencommissie.

De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF heeft altijd gezegd dat atleten niet verplicht worden om zich te laten vaccineren. De koepel adviseert de sporters wel dringend om het te doen. TeamNL bestond afgelopen zomer in Tokio volgens technisch directeur Maurits Hendriks "voor 99,8 procent" uit gevaccineerde sporters. Toch testten vier sporters en drie stafleden tijdens de Olympische Spelen positief.