Amerikaanse golfers domineren op eerste dag Ryder Cup

KOHLER (ANP) - Het golfteam van de Verenigde Staten heeft gedomineerd op de eerste dag van de Ryder Cup, de tweejaarlijkse strijd met de beste golfers van Europa. De Amerikanen namen op golfbaan Whistling Straits in Kohler (Wisconsin) met overtuigend spel een voorsprong van 6-2 na de eerste acht partijen.

Het team van captain Steve Stricker probeert de prestigieuze cup te heroveren op Europa, dat in 2018 in Parijs de laatste editie van de Ryder Cup won. Vorig jaar ging de continentale strijd niet door vanwege corona. Europa won overigens vier van de laatste vijf edities.

Amerika nam in de eerste vier partijen foursomes (waarbij twee spelers om en om met dezelfde bal spelen) al met 3-1 de leiding, mede dankzij sterke zeges van de koppels Dustin Johnson/Collin Morikawa en Xander Schauffele/Patrick Cantlay. Het enige Europese punt kwam op naam van het Spaanse duo Jon Rahm/Sergio Garcia. Voor Garcia, bezig aan zijn tiende deelname, was het zijn 23e zege in de Ryder Cup.

In de tweede sessie van vier partijen, afgewerkt in het format fourballs (beide spelers van een team spelen hun eigen bal), werd het opnieuw 3-1 voor Amerika. De koppels Harris English/Tony Finau en Johnson/Schauffele brachten met overwinningen een vol punt binnen. Europa vergaarde met twee gelijke spelen twee halve puntjes.