Amerikaanse journalist aangehouden in Rusland wegens spionage

JEKATERINENBURG (ANP/AFP) - Een Amerikaanse journalist in Rusland, Evan Gershkovich van zakenkrant The Wall Street Journal, is in Jekaterinenburg wegens spionage gearresteerd. Een regeringswoordvoerder heeft dit donderdag in Moskou bevestigd en zei dat hij op heterdaad was betrapt. Zijn activiteiten zouden niets met journalistiek te maken hebben. De 31-jarige Gershkovisch en zijn werkgever (WSJ) hebben de beschuldiging verontwaardigd weersproken.

De journalist was volgens de veiligheidsdienst FSB bezig geheime informatie te bemachtigen en gegevens te verzamelen over "de activiteiten van een van de ondernemingen van het Russische militair-industriële complex". Dit zou hij voor de Amerikaanse regering hebben gedaan en niet voor de krant. Als Gershkovich, die donderdag door een rechtbank in Moskou in voorlopige hechtenis is geplaatst, wordt veroordeeld voor spionage kan hij tot twintig jaar cel krijgen. De huidige termijn van de hechtenis duurt tot 29 mei melden Russische media.

Volgens plaatselijke media is de verslaggever woensdag opgepakt bij een restaurant in Jekaterinenburg, zo'n 1400 kilometer ten oosten van Moskou. De mediaberichten over wat Gershkovich daar heeft uitgevoerd verschillen. Hij zou aan een artikel hebben gewerkt over de ronselpraktijken van het huurlingenbedrijf Wagner Groep. Ook zijn er berichten dat hij meer wilde weten over het kolossale industriële bedrijvencomplex Oeralvagonzavod in Nizjni Tagil bij Jekaterinenburg waar onder meer veel tanks geproduceerd worden. De Russische justitie heeft de zaak tot topgeheim bestempeld zodat er waarschijnlijk niet veel over naar buiten komt.

De Amerikaanse krant heeft in een verklaring laten weten heel erg bezorgd te zijn over de berichten van "de arrestatie van onze journalist". In het Westen is door verscheidene regeringen en organisaties met grote zorgen kennis genomen van de arrestatie van de journalist.