Amerikaanse kiezers hechten waarde aan mening Tom Hanks

Beroemdheden als Tom Hanks en Taylor Swift hebben veel invloed op fans als het gaat om stemgedrag tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen, volgende week dinsdag. Ook Cardi B, Beyoncé, LeBron James en Dwayne 'The Rock' Johnson worden op dat gebied serieus genomen, zo komt naar voren uit een nieuwe studie.

Whitman Insight Strategies en MRC Data vroegen duizend kiezers uit verschillende leeftijdsgroepen naar de invloed van beroemdheden op hun stemgedrag. Ongeveer 12 procent geeft aan dat een beroemdheid zijn of haar stemkeuze heeft beïnvloed. Een groot deel daarvan bestaat uit zwarte kiezers.

Verder komt naar voren dat basketballer LeBron James en zangeres Taylor Swift, die pro-Biden zijn, de meeste aandacht geven aan de aanstaande verkiezingen, waarbij gekozen kan worden tussen Donald Trump en Joe Biden. Acteur Tom Hanks, die ook tegen Trump is, wordt door bijna de helft van de ondervraagden (49 procent) gezien als een betrouwbaar iemand naar wie wordt geluisterd. Ook Dwayne Johnson doet het wat dat betreft goed (45 procent).

Millennials hechten minder aan de meningen van Hanks en Johnson, maar luisteren liever naar actrice Zendaya en zangeres Beyoncé. Binnen de lhbti-gemeenschap is er vooral aandacht voor Lady Gaga, die eerder aangaf voor Joe Biden te stemmen.