Amerikaanse senator Mitch McConnell bij Zelenski in Kiev

KIEV (ANP/BLOOMBERG) - De invloedrijke Amerikaanse conservatieve senator Mitch McConnell heeft zaterdag een verrassingsbezoek gebracht aan de Oekraïense president Volodimir Zelenski in Kiev. McConnell, die de Republikeinse fractie in de Senaat leidt, werd vergezeld door zijn collega's uit Maine, Wyoming en Texas.

Op een video die Zelenski verspreidde is te zien hoe McConnell en de anderen door een voetgangersgebied in het centrum van Kiev lopen. Bij een van de presidentiële kantoren worden ze op straat hartelijk begroet door Zelenski, waarna het groepje naar binnen gaat.

Volgens een verklaring waaruit lokale media citeren zei Zelenski tegen de Republikeinse delegatie dat hij erop rekent dat de VS de sancties tegen Rusland verder aanscherpen. Ook wil hij dat Rusland officieel wordt erkend als "staatssponsor van terrorisme".

McConnell is in de Senaat een voorvechter van de Oekraïense zaak. Donderdag steunde hij een militair hulppakket ter waarde van 40 miljard dollar (38 miljard euro). Tot McConnells ergernis vertragen zijn partijgenoten en collega-senatoren Rand Paul (Kentucky) en John Kennedy (Louisiana) echter de uitvoering.