Amerikaanse steden klagen Hyundai en Kia aan om autodiefstallen

ST. LOUIS (ANP/RTR) - Verschillende Amerikaanse steden stappen naar de rechter wegens een groot aantal diefstallen van auto's van de merken Kia en Hyundai. St. Louis, in Missouri, liet maandag weten de twee merken aan te klagen in navolging van Amerikaanse steden als Cleveland, San Diego, Milwaukee, Columbus en Seattle. Sinds op TikTok filmpjes zijn verschenen worden de wagens massaal gehackt en gestolen.

De steden stellen dat Kia en Hyundai er meer aan hadden moeten doen om de diefstallen te voorkomen. Burgemeester Tishaura Jones van St. Louis vindt dat de bedrijven "verantwoordelijk zijn voor het in gevaar brengen van onze inwoners. Winst was belangrijker dan veiligheid." De oorzaak van het probleem dat leidde tot de diefstallen, lag bij de software in de auto's.

In de TikTok-filmpjes was te zien hoe modellen gemaakt tussen 2015 en 2019 te hacken en te stelen waren. Vorig jaar werden in de VS bijna twee keer zo vaak Hyundai- en Kia-voertuigen gestolen vergeleken met wagens van andere fabrikanten met vergelijkbare bouwjaren. Ruim 8 miljoen Kia's en Hyundai's in de VS is een upgrade beloofd die de problemen moet verhelpen.

Nederlanders die in een auto van Kia of Hyundai rijden, lopen geen extra risico dat hun auto wordt gestolen, lieten woordvoerders van de automerken vorige maand aan het ANP weten. In Europa wordt andere software gebruikt.