Amerikaanse tak cryptobeurs Binance komt niet meer aan dollars

PALO ALTO (ANP) - De Amerikaanse dochteronderneming van cryptobeurs Binance zegt problemen te hebben met banken. Daardoor is het voor klanten binnenkort niet meer mogelijk om tegoeden in dollars aan te houden bij Binance.US. Klanten hebben tot dinsdag de tijd dit geld van hun accounts op het handelsplatform te halen.

Alle dollars die na die dag nog op Binance.US staan, worden omgezet in stablecoins. Dat zijn cryptomunten waarvan de waarde wordt gekoppeld aan traditioneel geld of bijvoorbeeld goud.

Na dinsdag zal Binance.US verdergaan als platform waar klanten uitsluitend cryptomunten, zoals de bitcoin, kunnen verhandelen. Crypto's inwisselen voor fiduciaire dollars kan dan niet meer.

Aanklachten

De bekendmaking komt kort na de aanklachten van de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Binance. De toezichthouder beschuldigt 's werelds grootste cryptobeurs en zijn oprichter, Changpeng Zhao, van misleiding, wetsovertredingen en mismanagement.

Volgens Binance.US hebben banken uit vrees voor de "agressieve" aanpak van de SEC de toegang tot traditionele dollars afgesloten. Het bedrijf noemt de beschuldigingen "ongegrond".