Amerikaanse wapens gaan via Baltische staten naar Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Litouwen, Letland en Estland toestemming gegeven om in de VS gemaakte raketten en andere wapens naar Oekraïne te sturen, melden diverse bronnen aan persbureau Reuters. Het ministerie bevestigt de overdracht, en zegt dat dit ook voor Groot-Brittannië geldt, maar wil niet zeggen om welke wapens het gaat. Joe Biden heeft woensdag tijdens een speech ter ere van zijn eerste jaar als president voorspeld dat Rusland zijn buurland zal binnenvallen.

Volgens regelgeving in de VS moeten landen goedkeuring van het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgen voordat ze Amerikaans wapentuig mogen overdragen aan andere landen. De toegestane overdracht stelt Estland in staat antitankraketten aan Oekraïne te leveren. Litouwen stuurt Stinger-raketten, aldus een van de bronnen.

"De Verenigde Staten en hun bondgenoten en partners werken samen om de veiligheidshulp aan Oekraïne te bespoedigen. We staan ​​in nauw contact met onze Oekraïense partners en onze NAVO-bondgenoten en maken op creatieve wijze gebruik van alle beschikbare instrumenten voor veiligheidssamenwerking om Oekraïne te helpen zijn verdediging te versterken in deze tijd van groeiende Russische agressie", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.