Amnesty: vorig jaar weer vaker doodstraf uitgevoerd in de wereld

LONDEN (ANP) - Het aantal executies in de wereld is in 2021 weer toegenomen. Amnesty International registreerde na vijf jaren van afname een stijging van 20 procent vergeleken met 2020. Toch was het aantal uitgevoerde doodstraffen vorig jaar het op een na laagste sinds 2010.

De belangrijkste reden voor de toename is volgens de mensenrechtenorganisatie de opheffing van coronamaatregelen. Veel terechtstellingen die in 2020 niet doorgingen konden pas na versoepelingen worden uitgevoerd.

Amnesty heeft 579 executies geregistreerd in 2021, maar benadrukt dat het er waarschijnlijk veel meer zijn. Landen als China, Noord-Korea en Vietnam brengen daarover geen cijfers naar buiten. Amnesty vermoedt dat in China jaarlijks duizenden mensen worden geëxecuteerd.

Iran

Van de bekende gevallen vond meer dan de helft plaats in Iran. Amnesty stelt vast dat de doodstraf vorig jaar in achttien landen is uitgevoerd, net als het jaar ervoor. Voor zover bekend zijn 24 vrouwen geëxecuteerd.

De mensenrechtenorganisatie meldt ook positieve ontwikkelingen. Zo is in Sierra Leone, Kazachstan en Papoea-Nieuw-Guinea de doodstraf afgeschaft. Nog drie landen zijn het proces begonnen om die stap te volgen. In de Verenigde Staten nam het aantal executies af tot het laagste niveau sinds 1988.

Volgens Amnesty zijn er wereldwijd nog zeker 28.000 mensen die vastzitten met een doodvonnis. In Europa is Belarus het enige land dat de doodstraf uitvoert. Dat gebeurde vorig jaar zeker één keer.