Amsterdam Light Festival keert terug als vanouds

De komende 53 dagen wordt de hoofdstad weer verlicht met kunstwerken tijdens het Amsterdam Light Festival. De elfde editie van het evenement is na de coronajaren weer klaar voor een groot publiek. Bezoekers kunnen vanaf donderdag de twintig lichtkunstwerken per boot of te voet bekijken.

Festivaldirecteur Frédérique ter Brugge is blij dat het festival weer als vanouds is. Vorig jaar kwam het evenement in de financiële problemen toen alle activiteiten - zoals de rondvaarten - vlak na aanvang moesten worden geschrapt vanwege een lockdown. Daarop werd een crowdfundingsactie opgezet en sloot het festival uiteindelijk zonder tekort af. Ter Brugge zegt te hopen dat de bezoekers weer in groten getale terugkeren. Voor de coronacrisis kwamen er zo'n 750.000 mensen op af.

Twaalf Nederlandse en acht kunstenaars uit andere landen, zoals Frankrijk, Taiwan en de Verenigde Staten, zijn dit keer geselecteerd voor het festival. Zij maakten hun werk speciaal voor het evenement. Het Amsterdam Light Festival gaat dit keer over de wereld van de verbeelding, met het thema Imagine Beyond. Volgens Ter Brugge komen de bezoekers via een "immense gate" terecht "in een andere wereld".

Duurzaam

Eerder werd bekend dat lichtkunstfestival Glow in Eindhoven vanwege de hoge energiekosten een uur eerder de lichten dooft. Dat geldt niet voor het Amsterdam Light Festival. Volgens de directeur valt het energieverbruik mee. "We hebben ledverlichting en een zerotolerancebeleid voor aggregaten. Het energieverbruik komt neer op dat van zes huishoudens op jaarbasis. Dat is relatief laag." De impact om de lichten eerder uit te zetten, was volgens haar dan ook niet groot.

Ter Brugge benadrukt dat de organisatie veel doet om zo duurzaam mogelijk te zijn. "Dat is absoluut onze focus bij de ontwikkeling van de kunst. Zo is er veel aandacht voor hergebruik van materialen en worden de kunstwerken na afloop niet afgebroken, maar belanden ze in onze collectie. Ze gaan vervolgens de hele wereld over."

Het festival heeft speciale aandacht voor jongeren. Zo is er een educatieproject waaraan 1200 Amsterdamse basisschoolleerlingen meedoen. Naast kunst leren ze hier ook over bruggen en kades, waarvan er velen in slechte staat verkeren. Verder zijn in januari speciale rondvaarten voor driehonderd ouderen die niet meer mobiel genoeg zijn om zelf te komen. De organisatie wil dit aantal de komende jaren flink uitbreiden.