Amsterdamse theaters en zalen in de wachtkamer

Veel theaters en concertzalen in Amsterdam zitten sinds dinsdagmiddag in grote onzekerheid of zij de komende weken nog wel de deuren kunnen openen. Alle culturele instellingen krijgen vooralsnog geen ontheffing om meer dan dertig bezoekers te mogen ontvangen en dat betekent dat in ieder geval dinsdagavond veel geplande voorstellingen niet door kunnen gaan.

Mogelijk krijgen zalen als Carré, het DeLaMar, Nationale Opera & Ballet, Ziggo Dome en AFAS Live later alsnog een ontheffing, maar alle betrokken partijen laten weten dat er nog geen duidelijkheid is over op welke termijn dat dan zou gebeuren.

In elke zaal zijn de komende weken voorstellingen gepland. Zo maakt Carré zich op voor shows van onder anderen Daniël Arends en Claudia de Breij en zou woensdag in de Ziggo Dome de opbouw van de Avond van de Filmmuziek (9 tot en met 11 oktober) beginnen. Die opbouw is voorlopig uitgesteld.

Dinsdagavond gaan onder meer in Paradiso de show van Lars and the Magic Mountain niet door en moet het Nationale Opera & Ballet te opvoeringen van de shows Dancing Apart Together en Live annuleren. In andere grote steden als Den Haag en Utrecht zijn voorlopig geen optredens afgelast.

Twitter

Op Twitter maken zich ondertussen veel BN'ers zich grote zorgen over de laatste ontwikkelingen. Zo vraagt Sanne Wallis de Vries zich af waarom er geen uitzondering wordt gemaakt voor de cultuursector. "Toen ik zaterdag te 020 het theater uit kwam, waar iedereen zich dus STRAK aan de maatregelen hield, zag ik mensen in cafés dicht op elkaar zitten, op straat hield men geen afstand.. zo bezien waren de theaters inderdaad een uitzondering, maar dan andersom", twittert de cabaretière.

Claudia de Breij: "Ik bén me toch een partij chagrijnig. Ik denk, ik deel het even, mocht het beeld van ‘goedlachse blondine’ nog leven." Guido Weijers noemt de nieuwe maatregelen "knettergek" en Cornald Maas spreekt van een "wederom duistere dag" voor de theaters.