André Hazes leeft 15 jaar na dood nog voort

André Hazes mag dan vijftien jaar geleden zijn overleden, de muziek van de populaire Amsterdamse volkszanger klinkt nog altijd door. Postuum scoorde Hazes, die op 23 september 2004 overleed, nog verschillende hits. Nummers als De Vlieger, Zij gelooft in mij en Een beetje verliefd worden door duizenden fans nog altijd luidkeels meegezonden tijdens Holland Zingt Hazes.

Op radio en televisie wordt maandag stilgestaan bij de vijftiende sterfdag van het icoon. Radiozender 100% NL draait een Top 5 van de meest aangevraagde platen van Hazes en kijkt terug op memorabele momenten van de afscheidsceremonie in de toenmalige Amsterdam ArenA. Bij het eerbetoon traden verschillende Nederlandse artiesten op voor de duizenden aanwezige fans.

De Wereld Draait Door besteedde vrijdag al kort aandacht aan de op 53-jarige leeftijd overleden zanger. Trijntje Oosterhuis bracht in de uitzending het lied Kleine jongen ten gehore. Shownieuws zond zaterdagavond de special ‘André Hazes, al 15 jaar een lege kruk’ uit, waarin verschillende bekende Nederlanders, onder wie Martijn Fischer, Gerard Ekdom, Tino Martin en René Froger, herinneringen ophaalden. Ook André junior sprak over het leven en de roemruchte carrière van zijn vader.

Albumrecord

Fischer, die meermaals in de huid van de zanger kroop voor de musical Hij gelooft in mij, brengt in Het Concertgebouw een ode aan Hazes. De acteur en zanger reist met de nummers van Hazes langs meerdere zalen en doet maandag Amsterdam aan. Het publiek zal zowel de feestnummers als de kleinere liedjes van de volkszanger voorgeschoteld krijgen in het theater waar Hazes in 1982 zelf ook optrad.

Diezelfde hits vormen ieder jaar de basis voor de concertreeks Holland Zingt Hazes. De concerten in de Ziggo Dome zijn jaar na jaar een succes en hebben sinds de start in 2013 in totaal al bijna 500.000 bezoekers getrokken. Volgend jaar wordt de achtste editie gehouden. Dan zullen, net als dit jaar, onder anderen zoon André, dochter Roxeanne, Samantha Steenwijk en Jeroen van der Boom hun opwachting maken.

Dat Hazes nog altijd springlevend is, blijkt ook wel uit de hits die hij postuum scoorde. Nummers als Zij geloof in mij, Vaag en stil en Wij houden van Oranje wisten na zijn dood een plek in de Nederlandse hitparades te veroveren en ook zijn platen doen het nog steeds goed. Dit jaar verbrak de ras-Amsterdammer nog een bijzonder record met De Hazes 100. Het album, dat in 2006 verscheen, staat inmiddels 334 weken in de Album Top 100 en is daarmee het langst genoteerde album ooit in de lijst.