Andrea Riseborough houdt Oscarnominatie

De Oscarnominatie voor de Britse actrice Andrea Riseborough wordt niet ingetrokken. Dat maakte The Academy of Motion Pictures Arts and Sciences dinsdag bekend. Eerder kondigde de organisatie achter de Oscars een onderzoek aan naar campagnevoering nadat Riseborough verrassend werd genomineerd voor haar rol in de film To Leslie.

Verschillende Amerikaanse media, waaronder Variety, schrijven over het besluit. "The Academy heeft bepaald dat de activiteit niet een niveau bereikte waardoor de nominatie van de film moet worden ingetrokken", schrijft topman Bill Kramer van The Academy in een verklaring. Wel worden zorgen geuit over de manier waarop campagne werd gevoerd op sociale media. "Deze tactieken worden rechtstreeks met de verantwoordelijke partijen besproken", aldus Kramer. Wie die partijen zijn, werd niet duidelijk gemaakt.

Eerder ontstond verbazing omdat Riseborough werd genomineerd voor de prijs voor beste actrice terwijl ze eerder niet op het lijstje van grootste kanshebbers voor een nominatie stond. Critici vroegen zich daarom af hoe het kan dat zij uit het niets werd genomineerd. Hoewel de 41-jarige Riseborough eerder niet als een van de grootste kanshebbers voor de prijs voor beste actrice werd gezien, spraken verschillende beroemdheden hun steun uit. Onder meer bekende acteurs als Kate Winslet, Gwyneth Paltrow en Edward Norton waren vol lof over de film.

Kramer stuurde ook een brief aan leden van The Academy, waarin wordt gehint op een aanpassing van de regels voor campagnevoering. "Het is duidelijk dat delen van deze regelgeving verduidelijkt moeten worden om een beter kader te creëren voor respectvolle, inclusieve en onbevooroordeelde campagnes", valt er te lezen. Eventuele wijzigingen zullen pas na de aanstaande Oscaruitreiking op 12 maart worden doorgevoerd.