Andy van der Meijde loopt veel geld mis door stoppen gokreclames

Andy van der Meijde vindt het "allemaal een beetje raar" dat hij vanaf nu niet meer in gokreclames te zien mag zijn. "Eerst was het legaal en mocht het en toen mocht het ineens niet meer", zegt de 42-jarige oud-voetballer tegen het ANP. Van der Meijde was te zien in gokreclames van BetCity.nl.

Ondanks dat Van der Meijde het besluit "raar" vindt, begrijpt hij het aan de andere kant ook wel weer. "Er zijn zo veel dingen die verslavend zijn, zoals wiet en alcohol. Daar kan je ook verslaafd aan raken." De oud-voetballer vindt het "krom", maar gaat zich wel aan de nieuwe regels houden. "Het blijft alleen jammer." Vooral voor de portemonnee van Van der Meijde is het een flinke klap. "Ik loop nu echt heel veel geld mis", zegt hij. "De bedragen lopen tot in de tienduizenden euro's. Natuurlijk ben ik daar een beetje zuur van, maar we moeten door."

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) heeft de zogeheten 'Regeling werving, reclame en verslavingspreventie kansspelen' aangepast, wat inhoudt dat "álle personen die enige vorm van publieke bekendheid genieten of waarmee men zich wil identificeren of associëren, zoals (oud-)profvoetballers, influencers, modellen, zangers en bekende pokerspelers", niet meer in gokreclames te zien mogen zijn.

Weerwind had eerder al aangekondigd te willen regelen dat BN'ers niet meer in de reclames te zien zouden zijn. Vanaf 1 oktober vorig jaar kan er in ons land online legaal worden gegokt. Dat is geregeld via de Wet kansspelen op afstand. De bedoeling is dat mensen daardoor niet meer illegaal gaan gokken, aangezien spelers bij illegale aanbieders niet altijd goed beschermd worden.