Angela Lansbury krijgt oeuvreprijs bij uitreiking Tony Awards

Actrice Angela Lansbury krijgt tijdens de uitreiking van de Tony Awards volgende maand een oeuvreprijs overhandigd, melden diverse Amerikaanse entertainmentwebsites maandag. De 96-jarige krijgt op zondag 12 juni de zogeheten Lifetime Achievement Award.

Volgens de jury zijn de bijdragen van Lansbury aan de theaterwereld "overweldigend" te noemen. "Vanaf haar doorbraak in Mame tot aan haar iconische optredens in Deuce, Sweeney Todd en recent A Little Night Music heeft mevrouw Lansbury ons een leven lang aan onvergetelijke momenten bezorgd."

Lansbury maakte in 1957 haar debuut op Broadway in de voorstelling Hotel Paradiso. Ze won haar eerste Tony in 1966 voor haar rol in Mame. Ook kreeg ze de belangrijkste Amerikaanse theaterprijs in 1969, 1974, 1979 en in 2009.

De actrice is verder onder meer ook bekend van de tv-detective Murder, She Wrote en haar vertolking als Mrs. Potts in de Disneyfilm Beauty and the Beast. Als film- en tv-actrice won ze ook nog eens zes Golden Globes en werd ze driemaal voor een Oscar en achttien keer voor een Emmy genomineerd. In 2013 kreeg ze bij de Oscaruitreiking ook al een oeuvreprijs.