Annan na vertrek bij Oranje bondscoach van Chinese hockeysters

VALENCIA (ANP) - Alyson Annan gaat aan de slag als bondscoach van de Chinese hockeysters. De geboren Australische zit dinsdagmiddag in de Spaanse stad Valencia al op de bank bij de Pro League-wedstrijd tegen Argentinië. Dat bevestigt een betrokkene.

Annan was van 2015 tot begin dit jaar bondscoach van de Nederlandse hockeysters. In die periode leidde ze Oranje naar een wereldtitel en drie Europese titels. Vorig jaar grepen de Nederlandse hockeysters onder haar leiding olympisch goud in Tokio. Bij de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro moest Oranje genoegen nemen met zilver.

Begin dit jaar nam de Nederlandse hockeybond KNHB afscheid van Annan. De partijen "verschilden van mening over de aanpak van het huidige traject om tot verbetering in de samenwerking en groepscultuur bij Oranje te komen".

Uit evaluatiegesprekken met de selectie bleek dat niet alle betrokkenen een goed gevoel hadden bij het teamklimaat waarin was gepresteerd. In maart erkende de hockeybond dat het prestatieklimaat bij het nationale vrouwenteam niet veilig is geweest. Uit een onderzoek van Fijbes Consultancy bleek dat een groot deel van de ondervraagden de cultuur als negatief beoordeelde. Vooral de sterke hiërarchie werd als remmend ervaren op "openheid en eigenheid". Ook negatieve ervaringen met de bondscoach werden genoemd.