Antwerp-aanvaller Mbokani bekroont met Ebbenhouten Schoen

BRUSSEL (ANP) - De Congolees Dieumerci Mbokani is maandag tijdens een sobere ceremonie in Brussel uitgeroepen tot winnaar van de 29e Ebbenhouten Schoen. Dat is de trofee die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste Afrikaanse voetballer of speler van Afrikaanse origine uit de Belgische voetbalcompetitie. Het is de tweede keer dat de 34-jarige aanvaller de prijs ontvangt. Eerder overkwam hem dat in 2012, toen nog als speler van Anderlecht.

Mbokani bleef in de verkiezing drie spelers van Club Brugge voor: de Angolees Clinton Mata, de Ivoriaan Simon Deli en de Senegalees Krpin Diatta.

In het door de coronacrisis ingekorte seizoen 2019-20 kroonde Mbokani zich ook al tot topscorer. Hij maakte net als zijn Gentse collega Jonathan David achttien competitiedoelpunten, maar kreeg de bijbehorende bokaal (de Gouden Stier) omdat hij een keer meer scoorde in uitwedstrijden.

Mbokani behoort nu tot een viertal spelers dat de Ebbenhouten Schoen meer dan een keer won. Daniel Amokachi (1992, 1994), Vincent Kompany (2004, 2005) en Mbark Boussoufa (2006, 2009, 2010) gingen hem voor.