Antwerps museum voor Schone Kunsten over exact jaar pas weer open

Kunstliefhebbers moeten nog precies een jaar geduld hebben voordat ze het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) in Antwerpen kunnen bezichtigen. Op 25 september 2022 opent de belangrijke kunsttempel zijn deuren, na ruim tien jaar dicht te zijn geweest vanwege een grondige renovatie.

Dat was veel langer dan gepland, meldt de VRT. Oorspronkelijk zou in 2014 de eerste fase van de renovatie van het 19e-eeuwse gebouw zijn afgerond, maar de oplevering werd telkens uitgesteld.

En volgens directeur Carmen Willems van het KMSKA zal het nog spannend worden of ook deze heropeningsdatum gehaald wordt. Volgens haar is het een race tegen de klok, zo zei ze zaterdag bij de feestelijke aankondiging. "We zijn blij dat we eindelijk kunnen aftellen. Wij hebben hier al tien jaar gewerkt in een gesloten museum."

Het KMSKA is het grootste museum van Vlaanderen. Het gaat vijftig museumzalen tellen, waarvan 37 voor de eigen collectie en 13 voor tijdelijke voorstellingen. De renovatie heeft in totaal zo'n 100 miljoen euro gekost.