Antwerpse burgemeester mogelijk doelwit terreurverdachten België

ANTWERPEN (ANP) - De terreurverdachten die eerder deze week in België werden opgepakt, beraamden een moordaanslag op de Antwerpse burgemeester Bart De Wever, meldt het Belgische Openbaar Ministerie. Ze maakten zich onder meer boos over het Antwerpse hoofddoekverbod voor baliemedewerkers, schrijven Belgische kranten.

De politie pakte maandagavond zeven mannen en een vrouw op in en rond Antwerpen en in en rond Brussel. Ze vormden twee groepen die, mogelijk samen, op aanslagen zouden broeden. Onder de Antwerpse arrestanten is een Turkse dertiger, de anderen zijn 19 of begin 20.

Justitieminister Vincent Van Quickenborne "kan bevestigen dat de naam van de burgemeester van Antwerpen is gevallen", zegt hij op de Belgische nieuwszender Radio 1. "Van het moment dat er sprake was van aanwijzingen van geweld is men tussengekomen." De moordplannen waren volgens de minister nog "niet concreet", maar er is "geen risico genomen".

De geradicaliseerde verdachten zouden het ook hebben gemunt op politiebureaus. Ze verzamelden onder meer vuurwapens, schrijft onder andere de krant Het Nieuwsblad.

De Wever is behalve burgemeester van de grote havenstad ook voorman van de grootste partij van Vlaanderen. Dat maakt de mediagenieke Vlaams-nationalist tot een van de invloedrijkste politici van België.