Aqua van Barbie Girl klaar voor aandacht dankzij film

Het is dit jaar 25 jaar geleden dat de Deens-Noorse popgroep Aqua de wereldhit Barbie Girl uitbracht, maar dat is niet de enige reden voor de oorspronkelijke leden om een feestje te vieren. Volgend jaar verschijnt de Hollywood-film Barbie, en ook al zit het liedje daar niet in, over aandacht hebben ze niet te klagen. "Ik snap volledig waarom ze het liedje niet gebruiken", zegt zangeres Lene Nystrøm tegen Variety. "Het zou iets teveel van het goede zijn, alsof je kaas op kaas doet. Maar het gaat ons hoe dan ook een hoop aandacht opleveren."

Daarnaast zit de popgroep zelf ook niet stil, want ze vierde het jubileum van haar grootste hit door afgelopen vrijdag een speciale editie van het bijbehorende album Aquarium uit te brengen. Daarnaast toeren de leden nog altijd met hun materiaal uit die tijd langs podia in verschillende landen. "Dat is nog steeds het belangrijkste voor ons", zegt bandlid Søren Rasted daarover. "Als we hier een daar ook nog een nieuw liedje kunnen uitbrengen is dat alleen maar een mooi extraatje."

Met de Barbie-film in aantocht worden ze ook weer herinnerd aan de rechtszaak die ooit tegen ze werd aangespannen door Mattel, de producent van de iconische poppen waar Aqua de titel van haar hit van leende. "Je moest de hele tijd letten op wat je zei", vertelt Nystrøm. "Soms werden onze woorden verdraaid." Toch wonnen ze de rechtszaak en mochten ze de term Barbie blijven gebruiken, waardoor de video op YouTube inmiddels voorbij de miljard views kon groeien.

In de Barbie-film spelen Margot Robbie en Ryan Gosling de hoofdrollen van respectievelijk Barbie en Ken.