Armin Laschet weg als premier Noordrijn-Westfalen

DÜSSELDORF (ANP) - De premier van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, is afgetreden. De christendemocraat wordt dinsdag lid van de Bondsdag in Berlijn. Hij heeft gezegd "een enkele reis" Berlijn te nemen en keert dus naar verwachting niet terug in de politiek van de deelstaat die aan Overijssel, Gelderland en Limburg grenst.

Laschet deed als leider van deze regio en als leider van de christendemocraten een gooi naar het premierschap van heel Duitsland, maar hij leed in september bij de verkiezingen voor de Bondsdag een grote nederlaag, die de christendemocraten van hun leidende rol beroofde.

De 60-jarige Laschet werd in juni 2017 premier van de deelstaat die met achttien miljoen inwoners de meeste inwoners van alle deelstaten heeft. Het is ook de belangrijkste economische regio die goed is voor meer dan een vijfde van de Duitse economie.

Het parlement van Noordrijn-Westfalen kiest naar verwachting de 46-jarige christendemocratische regiominister van Transport, Hendrik Wüst, tot nieuwe premier. Wüst is een jurist die opgroeide in Rhede, vlakbij Bocholt en vlakbij de Nederlandse grens.