Arnold Karskens: rapport NPO Ombudsman snijdt geen hout

Arnold Karskens, voorzitter van omroep Ongehoord Nederland (ON), heeft donderdag in een uitzending van Ongehoord Nieuws gereageerd op het rapport dat NPO Ombudsman Margo Smit over zijn omroep naar buiten heeft gebracht. "Het heeft wel wat reuring veroorzaakt", aldus Karskens. "Maar het snijdt geen hout, vind ik."

Karskens stelt dat hij het instituut van een Ombudsman "een belangrijke factor" in de democratie vindt. Hij geeft wel te kennen te worstelen met de persoon Margo Smit. "Zij heeft zich voordat we zijn toegetreden tot het omroepbestel al negatief over ons uitgelaten. We zien dat toch een klein beetje terug in die rapportage", aldus Karskens.

De voorzitter van ON zegt dat Smit geen voorbeelden kan geven van wanneer de omroep "onjuiste informatie" heeft verspreid. "Ze spreekt over een patroon. Als we naar het patroon toegaan zijn dat vaak meningen waar zij zich niet in kan vinden, zoals corona of over de oorlog in Oekraïne." Karskens vraagt Smit ook een rapport te schrijven over alle andere omroepen en niet alleen over Ongehoord Nederland. "Leg dezelfde maatstaven aan voor ON, maar ook voor die andere omroepen. En kijk of er een verschil is in benadering. De resultaten zullen nog niet zo gek veel verschillen", zegt hij.

Rapport

Uit het rapport van de Ombudsman bleek dinsdag dat Ongehoord Nederland (ON) aantoonbaar onjuiste informatie verspreidt en daarmee de journalistieke code van de NPO schendt. Het gaat dan onder meer om schending van de code op het punt van betrouwbaarheid en daardoor het passief en actief bijdragen aan verspreiding van aantoonbaar onjuiste informatie. Ook wordt onjuiste informatie niet gecorrigeerd en worden meningen niet voldoende gescheiden van feitelijke informatie.

De omroep van Karskens kreeg in 2021 van toenmalig mediaminister Arie Slob de aspirant-status op voorwaarde dat de omroep "dezelfde ideeën over onafhankelijke journalistiek" deelde als andere omroepen binnen de NPO. Ondanks de voorwaarden van Slob liet het ministerie van OCW de afgelopen maanden weten dat er vanuit het ministerie geen toezicht werd gehouden.