Artistieke baas Concertgebouworkest vertrekt alweer

Artistiek directeur van het Concertgebouworkest Ulrike Niehoff zwaait af. Ze is in januari 2021 aangetreden in deze functie en houdt er aan het einde van het lopende cultuurseizoen mee op. Waarom, dat vermeldt het in Amsterdam gevestigde orkest niet in zijn mededeling over het vertrek.

Niehoff zegt wel erg trots te zijn op wat het wereldberoemde orkest in de afgelopen tijd heeft bereikt. "Het is in bloedvorm en heeft met Klaus Mäkelä een toekomstige chef-dirigent die het naar een uitzonderlijk veelbelovende toekomst kan leiden. Desondanks heb ik besloten mijn carrière ergens anders voort te zetten, iets waar ik later mededelingen over zal doen."

Ze zegt ook "dankbaar" te zijn "voor de productieve samenwerking met het stichtingsbestuur, mijn collega’s in het directieteam, alle stafleden en - vooral - alle musici van dit prachtige orkest". Ze vormt het directieteam samen met Dominik Winterling en David Bazen.

Uitmuntend werk

"We betreuren Ulrikes besluit om te vertrekken maar respecteren het uiteraard, en danken haar voor haar uitmuntende werk", aldus Dorothee van Vredenburch, voorzitter van het stichtingsbestuur.

Niehoff zal tot haar vertrek in juli blijven werken aan de artistieke invulling van de komende seizoenen. Het stichtingsbestuur maakt al werk van de opvolging, waarover nog dit seizoen een beslissing moet worden genomen.

Ulrike Niehoff volgde in haar huidige baan Joel Ethan Fried op, die in 2020 met pensioen ging. Daarvoor was ze directeur planning en programmering van de Wiener Symphoniker.