Asghar Farhadi ontkent plagiaat na claim van oud-student

De Iraanse filmregisseur Asghar Farhadi ontkent dat hij plagiaat zou hebben gepleegd met zijn film A Hero. Een voormalig student van hem heeft de met twee Oscars bekroonde regisseur aangeklaagd omdat hij zijn idee voor de film A Hero zou hebben gestolen van een documentaire van haar.

Farhadi is een van de juryleden op het festival van Cannes dit jaar. De jury gaf dinsdagmiddag een persconferentie waar de Iraanse filmer werd gevraagd te reageren op de claim en de rechtszaak. Het was de eerste keer dat Farhadi zich publiekelijk uitliet over de kwestie.

"Mijn film is niet gebaseerd op haar documentaire", stelde de regisseur met klem. "De rechtbank zal dit bevestigen. En het spijt mij enorm dat de zaak zoveel slechte emoties heeft losgemaakt." Een zaak die Farhadi tegen de studente heeft aangespannen, wegens smaad, is inmiddels door de rechtbank verworpen. Er zou volgens de rechter niet voldoende bewijs zijn om deze claim te staven.

Man met schuld

De film A Hero gaat over een man die een celstraf uitzit omdat hij een schuld niet kan terugbetalen. De plot lijkt overeenkomsten te hebben met het onderwerp van de documentaire All Winners, All Losers van zijn oud-student Azadeh Masihzadeh. Zij volgde een man die gevangen zit vanwege een schuld. Beide hoofdpersonen vinden tijdens hun verlof geld dat zij niet gebruiken om hun eigen schuld te voldoen.

De regisseur erkent dat hij de documentaire heeft gezien tijdens een workshop. "Ik maak fictiefilms", aldus Farhadi in Cannes. "A Hero is niet gerelateerd aan de documentaire die ik jaren geleden zag." Volgens de regisseur hebben zowel zijn student als hij zich laten inspireren door een waargebeurd verhaal. "Als een feit in de media wordt gebracht, dan wordt het publiek bezit en mogen makers ermee doen wat zij willen. We hebben allebei onze eigen interpretatie van een feit gemaakt."

Farhardi geldt als de belangrijkste Iraanse filmmaker. Tegelijkertijd ligt de filmer ook vaak onder vuur. Zo krijgt Farhadi vaak kritiek dat hij zich niet uitlaat over de conservatieve regering van Iran. De jury in Cannes staat dit jaar onder leiding van acteur Vincent Lindon, die afgelopen jaar de hoofdrol speelde in Palm-winnaar Titane.

Het festival van Cannes duurt tot en met 28 mei. Dan worden de prijzen uitgereikt, waaronder de prestigieuze Gouden Palm.