ASML en Philips onderaan in AEX, Signify aan kop na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - ASML en Philips behoorden vrijdag tot de grootste dalers in de AEX-index, die een kleine winst liet zien onder aanvoering van Signify. Chipmachinemaker ASML had last van tegenvallende resultaten van zijn grote Amerikaanse klant Intel. Daarnaast meldde persbureau Bloomberg dat Nederland en Japan waarschijnlijk gehoor zullen geven aan de oproep van de Verenigde Staten om de export van geavanceerde chipmachines naar China verder te beperken. Het aandeel ASML werd 0,9 procent lager gezet.

Philips verloor 1,3 procent. Het zorgtechnologieconcern zal maandag bij de publicatie van de jaarcijfers opnieuw een ingrijpende reorganisatie aankondigen, meldt het Eindhovens Dagblad op basis van ingewijden. Alleen al in Nederland zou het gaan om meer dan duizend banen. Philips wil de aantallen niet bevestigen. Eind oktober liet de nieuwe topman Roy Jakobs al weten 4000 banen te schrappen en liet hij doorschemeren aan een nieuw plan te werken.

Signify herstelde van een openingsverlies en ging met een winst van 1,7 procent aan kop in de AEX. Het verlichtingsbedrijf wist afgelopen jaar toch meer winst te boeken ondanks de moeilijke omstandigheden in het laatste kwartaal. Het bedrijf waarschuwde eerder al veel last te hebben van coronagerelateerde problemen in China. Signify verwacht dat de eerste helft van 2023 nog woelig zal zijn, maar voorziet daarna een verbetering.

WDP

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 748,10 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 1011,61 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,2 procent.

In de MidKap won WDP 1,4 procent. De investeerder in logistiek vastgoed presteerde afgelopen jaar in lijn met de eigen verwachtingen. Ajax steeg 1,9 procent. De beursgenoteerde voetbalclub heeft trainer Alfred Schreuder ontslagen na een gelijkspel tegen FC Volendam.

H&M

In Stockholm kelderde Hennes & Mauritz 8 procent. De Zweedse kledingketen dook in het afgelopen kwartaal in de rode cijfers. In november waarschuwde het bedrijf al een grote reorganisatielast te nemen in het vierde kwartaal als onderdeel van het plan om 1500 banen te schrappen. Door hogere kosten en het vertrek uit Rusland zag H&M de jaarwinst met bijna 70 procent dalen.

LVMH verloor 1 procent in Parijs. Het Franse luxeconcern boekte afgelopen jaar een recordomzet dankzij een sterke vraag in onder meer Europa en de VS. Het Franse drankenconcern Rémy Cointreau, dat ook met cijfers kwam, daalde 2 procent.

De euro was 1,0875 dollar waard, tegen 1,0863 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 81,29 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 87,79 dollar per vat.