‘AstraZeneca meldt vertraging in eerste levering vaccins aan EU’

BERLIJN (ANP/RTR) - Farmaceut AstraZeneca heeft de Europese Commissie laten weten dat het straks niet in staat zal zijn de volledige eerste lading vaccins aan de EU-landen te leveren, meldt de Duitse krant Bild op basis van bronnen in bedrijfskringen. Om wat voor hoeveelheden het precies gaat, is niet duidelijk.

Het vaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford wordt momenteel onderzocht door de Europese medicijnwaakhond EMA. Naar verwachting geeft die eind januari groen licht voor gebruik van het middel, waar Duitsland er voor 2021 ruim 56 miljoen van heeft besteld, aldus Bild. De Europese landen hebben samen zeker 300 miljoen doses besteld bij de Zweeds-Britse farmaceut.

Volgens de krant heeft de vertraging onder meer te maken met de recente virusmutaties uit Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en Brazilië, die besmettelijker worden geacht dan het klassieke coronavirus. Wetenschappers van Oxford werken aan een aangepaste versie van het vaccin die ook bescherming tegen de nieuw opgedoken coronavarianten biedt.