Astrid de Jong bij favorieten voor Nachtwacht Award

NPO-prominent Astrid de Jong is dit jaar weer een van de vijf genomineerden voor de Nachtwacht Award. Haar programma Nachtzuster van Omroep Max maakt kans op de titel beste nachtprogramma van Nederland. Dat maakte Jeroen van Inkel vrijdag bekend op NPO Radio 5.

De andere kanshebbers op het beeldje zijn Martijn Kolkman (Qmusic), Miss Podcast (NPO Radio 1), Kevin van Arnhem (3FM) en veteraan Rick van Velthuysen (NPO Radio 2).

De prijs is in het leven geroepen door het blad Spreekbuis. Met de award wil het medium meer waardering uitspreken voor nachtradio in Nederland. Luisteraars kunnen tot maandagochtend stemmen op de website van Spreekbuis.

Legendarisch programma

De award is vernoemd naar het legendarische TROS-nachtprogramma Nachtwacht dat tot 1995 op Radio 1 en 2 te beluisteren was. In het programma Nachtzuster beantwoordt Astrid de Jong vragen van luisteraars. De show werd vroeger uitgezonden in de nacht van donderdag op vrijdag, maar moest vorig jaar vanwege een reorganisatie van de programmering verhuizen naar het weekend.

Dit leidde tot kritiek van luisteraars dat NPO niet naar hun wensen luistert. MAX-directeur Jan Slagter sprong op de bres voor het programma toen het dreigde te verdwijnen.