Aswolk na vulkaanuitbarsting Tonga te zien vanuit de ruimte

NUKU'ALOFA (ANP/AFP) - Een grote aswolk was vanuit de ruimte te zien na een uitbarsting van een onderzeese vulkaan bij de eilandstaat Tonga in de Stille Oceaan. Op satellietbeelden van de Japanse Himawari-satelliet is te zien hoe een grote wolk zich steeds verder uitbreidt boven de vulkaan.

Tonga werd kort na de uitbarsting getroffen door een tsunami en ook voor eilandstaten in de wijde omgeving is een waarschuwing afgekondigd.

De uitbarsting duurde acht minuten. Inwoners van Tonga hebben gezegd dat het klonk alsof er vlakbij meerdere bommen tot ontploffing kwamen. Zelfs op het 800 kilometer verderop gelegen Fiji was de uitbarsting te horen. Het klonk daar als een serie heftige donderslagen. Ook in Fiji is een tsunamiwaarschuwing van kracht.

Geen slachtoffers

"Het was gigantisch. Ons huis begon te schudden. Enkele minuten laten werd het huis gevuld met water. Bij de buren was een muur ingestort", zegt een bewoners van Tonga tegen persbureau AFP. "Je hoorde overal mensen schreeuwen. Iedereen wilde naar hoger gelegen gebieden."

Na de uitbarsting is de koning van Tonga, Tupou VI, uit zijn paleis gehaald en in veiligheid gebracht. De meeste andere inwoners van kustgebieden zijn ook dieper landinwaarts getrokken. Voor zover bekend zijn er nog geen slachtoffers gemeld.

De Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkaan was vrijdag ook al uitgebarsten. Toen reikte de as tot een hoogte van 20 kilometer.