Atleet Dobber: drie ‘broeders’ lopen finale 400 meter

TORUN (ANP) - Jochem Dobber glunderde van oor tot oor na zijn race in de halve finales van de 400 meter bij de EK indooratletiek in Polen. De Santpoorter had zojuist zijn race gewonnen in de Arena van Torun en zich geplaatst voor de finale. Evenals Liemarvin Bonevacia en Tony van Diepen, die al net zo indrukwekkend zegevierden in hun race in de halve finales.

"Met zijn drieën in de finale. Wat gaaf zeg. Ongelooflijk", zei Dobber, die traint op Papendal onder de hoede van de Zwitserse succescoach Laurent Meuwly. "Ik train samen met Liemarvin bij Laurent. Tony traint bij Grete Koens, omdat hij ook voor de 800 meter traint. Maar we zien elkaar dagelijks en er is een soort broederschap tussen ons. Heel motiverend."

De 23-jarige Dobber, die van de zomer voor het eerst Nederlands kampioen outdoor werd, loopt dus in de finale tegen twee vrienden. "We zijn het gewend tegen elkaar te lopen. Op de NK indoor was het niet anders. Toen behaalde ik brons. We deden hier over de series en ook deze halve finales nog wat lacherig, maar zaterdag gaat ieder voor zijn eigen kans. Ik zal niks laten liggen."

Vechten

Dobber liep naar eigen zeggen in zijn halve finale een race uit het boekje. "Ik startte in baan vier en had twee snelle jongens voor me. Ik liep al na de eerste bocht op ze in en voelde dat ik mijn kans moest pakken. Dus dook ik er na 130 meter onderdoor en na 250 meter wist ik; deze ga ik niet meer weggeven. Het was vechten en vechten dat laatste stuk, maar ik kon goed doorlopen."

Zaterdag in die unieke finale wordt het man tegen man. "Ik ga alles geven en hoop uiteraard op een medaille. Ik denk dat ik nog sneller kan dan in de halve finale. Als ik een goede race loop en weet dat ik nergens wat heb laten liggen, dan ben ik trots op mezelf."