Atleet Foppen stelt vlucht naar Tokio uit na positieve coronatest

TOKIO (ANP) - Atleet Mike Foppen is na Rutger Koppelaar de tweede atleet die in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio positief is getest op corona. De Nijmeegse Nederlands kampioen op de 5000 meter is weliswaar gevaccineerd, maar kreeg eerder deze week tot zijn schrik toch een positieve uitslag. Foppen moet nu twee negatieve testen inleveren om alsnog naar Tokio te kunnen. Hij heeft zijn vlucht naar Japan moeten uitstellen.

"Over Mike maken we ons niet heel ongerust. Hij heeft inmiddels al weer één negatieve uitslag laten zien, maar moet wel nog een keer negatief testen eer hij in het vliegtuig richting Tokio kan’’, zegt technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie. "In dat geval kan hij nog ruim op tijd hier zijn voor zijn olympische optreden." De series van de 5000 meter bij de mannen staan voor dinsdag 3 augustus op het programma.

Foppen raakte eerder dit jaar na de EK indooratletiek in Polen besmet met het coronavirus en was daar goed ziek van. Het duurde lang eer hij weer een beetje op zijn oude niveau was en wist de olympische limiet voor Tokio net niet te halen. De atleet dankt zijn olympische selectie aan zijn hoge positie op de wereldranglijst. "Mike behoort tot een groepje atleten dat corona heeft gehad en daarna is gevaccineerd. Dan komt het voor dat zelfs na enkele weken er soms een positieve test uitrolt omdat er nog virusdeeltjes in het lichaam rondzwerven", aldus Roskam.

Bij polsstokhoogspringer Koppelaar is de situatie iets anders. Hij kreeg na zijn vaccinaties voor het eerst corona. De Nederlands kampioen moet vijf keer negatief testen wil hij alsnog naar Tokio mogen. De atleet gaf deze week zelf op Instagram aan dat hij daar niet in gelooft en zijn olympische debuut kan vergeten, maar Roskam is minder pessimistisch. "Als hij vanaf komende vrijdag vijf dagen achtereen negatief test, kan hij nog meedoen.’’ Voor Koppelaar is wel meer sprake van een race tegen de klok, want de polsstokhoogspringers zijn al op zaterdag 31 juli aan de beurt.