Atlete Belarus arriveert in Poolse ambassade

TOKIO (ANP/RTR/DPA) - Atlete Kristina Tsimanoeskaja uit Belarus is de Poolse ambassade in Tokio binnengegaan. Ze zou er politiek asiel willen aanvragen. Ze was bijna tegen haar zin in op het vliegtuig naar huis gezet. Volgens IOC-woordvoerder Mark Adams van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de atlete in een veilige omgeving de nacht doorgebracht in een hotel bij de luchthaven Haneda van Tokio.

De 24-jarige Tsimanoeskaja liet zondag via een bericht op Telegram weten dat ze uit de olympische ploeg was gezet nadat ze openlijk kritiek had geleverd op haar "incompetente en nalatige coaches. Ik ga niet terug naar Belarus", zei ze. Op luchthaven Haneda riep ze de hulp in van de politie en het IOC. Tsimanoeskaja zou maandag starten op de 200 meter als een van de concurrentes van Dafne Schippers, maar is niet in actie gekomen.

Polen en Tsjechië hebben de atlete meteen hulp aangeboden en ook het IOC zoekt verder naar een oplossing. De ambassade van Belarus heeft de Japanse regering om opheldering gevraagd. Tsimanoeskaja is volgens de olympische ploeg van haar land niet naar huis gestuurd vanwege kritiek, maar op doktersadvies. Ze was in een slechte emotionele en psychische staat volgens de leider van de atletiekploeg, Joeri Mojsevitsj.