Atlete Hassan debuteert op 23 april in Londen op de marathon

LONDEN (ANP) - Atlete Sifan Hassan maakt op 23 april in Londen haar langverwachte debuut op de marathon. Ze is ingegaan op een uitnodiging van de organisatie van een van de grootste hardloopevenementen in de wereld.

De Nederlandse tweevoudig olympisch kampioene ziet de wedstrijd over 42,195 kilometer in de Engelse hoofdstad vooral als een test. Als het bevalt, is het een optie voor haar de marathon te lopen op de Olympische Spelen in Parijs.

"Ik ben nog aan het overwegen wat ik zal doen op de Spelen in Parijs. Zowel de baan als de marathon is mogelijk’’, zegt ze in aanloop naar de race in Londen. "Voordat ik een definitieve beslissing kan nemen, moet ik mezelf eerst testen op de marathon. Ik moet weten of ik er goed in ben. De beste plek is dan Londen, een wedstrijd met de sterkste vrouwelijke marathonlopers van de wereld.’’

Grote successen

De 30-jarige Hassan vierde al grote successen op de baan, met als hoogtepunten de wereldtitels in 2019 op de 1500 en 10.000 meter en de olympische titels op 5000 en 10.000 meter bij de Spelen van Tokio in 2021. Haar teller staat op zeventien medailles op internationale kampioenschappen.

Direct na haar tweede gouden plak in Tokio kondigde Hassan al aan dat de marathon haar volgende doel zou worden. "Ik hou van dingen die pijn doen. Ik wil kijken wat ik kan en hoeveel pijn ik aankan’’, zei ze toen. Nu is de tijd gekomen dat ze het gaat ondervinden.

Geen definitieve overstap

Hassan benadrukt dat ze geen definitieve overstap naar de weg maakt. "Het is altijd al mijn bedoeling geweest ooit een marathon te lopen, maar dat betekent niet dat ik me terugtrek van de baan. Ik plan voor deze zomer een baanseizoen, maar op dit moment ben ik razend opgewonden over mijn marathondebuut. Het is in veel opzichten een stap in het onbekende voor mij, maar ik heb er enorm veel zin in.’’

Hassan heeft tot dusver bewezen dat ze op vrijwel alle afstanden hard kan lopen. Ze heeft onder meer het wereldrecord op de Engelse mijl in bezit, de Europese records op 1500, 3000, 5000, 10.000 meter én halve marathon en is ook houder van het werelduurrecord.

Dat ze het niet alleen van haar talent moet hebben, ondervond Hassan vorig seizoen. Ze nam na de Spelen van Tokio een lange vakantie om op adem te komen, maar pakte de trainingen te laat op om in vorm te komen voor het zomerseizoen. Het gevolg was een teleurstellende WK atletiek in Eugene, waar ze geen medailles wist te halen.