Australië grote afwezige op eerste dag repetities Songfestival

De eerste zes deelnemers van het Eurovisie Songfestival hebben zaterdag voor het eerst hun act gerepeteerd op het podium van Rotterdam Ahoy. Achtereenvolgend kwamen Litouwen, Slovenië, Rusland, Zweden, Noord-Macedonië en Ierland in actie. Er was ook ruimte gereserveerd voor Australië, maar zangeres Montaigne kan vanwege lokale coronarestricties niet naar Nederland komen.

Elk land krijgt tijdens de eerste repetitie dertig minuten de tijd om zijn act te oefenen, wat normaal gesproken neerkomt op drie keer het hele liedje. Alleen de Ierse zangeres Lesley Roy kon zaterdag maar twee keer haar nummer zingen vanwege de complexe staging. De Ierse delegatie werkte daarvoor samen Fredrik Rydman, die in 2015 medeverantwoordelijk was voor de winnende act van Måns Zerlmerlöw.

Tijdens het Australische blok werden er in het perscentrum eerder opgenomen backstagebeelden van Montaignes zogeheten live-on-tape, de back-up die alle songfestivalartiesten dit jaar moeten maken voor het geval ze er niet bij kunnen zijn, getoond.

Malta

Zondag komen de overige deelnemers van de eerste halve finale voor het eerst in actie, inclusief topfavoriet Malta. Maandag is het de beurt aan de eerste helft van de tweede finale, onder wie de Utrechtse zangeres Stefania die voor Griekenland uitkomt.

Jeangu Macrooy, de Nederlandse inzending, is pas donderdag aan de beurt. Hij is al verzekerd van een plek in de finale vanwege de winst van Duncan Laurence in 2019 en moet daarom langer wachten. Ook de deelnemers uit Italië, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje, de zogenoemde 'Big 5', komen dan pas in actie.