Australië overweegt sporters ook voorrang te geven met vaccineren

CANBERRA (ANP/AFP) - In navolging van heel wat andere landen overweegt ook Australië de sporters die komende zomer naar de Olympische Spelen in Japan gaan met voorrang te vaccineren tegen het coronavirus. Sportminister Richard Colbeck zei op tv-zender ABC dat hij daarover gesprekken voert met het olympisch comité in zijn land (AOC). "De overheid praat met het AOC over het voorstel om de atleten en stafleden van het olympisch team prioriteit te geven bij het vaccineren", aldus Colbeck.

De Nederlandse overheid besloot deze week om de ongeveer driehonderd olympische en ruim honderd paralympische sporters die naar Tokio gaan op korte termijn de mogelijkheid te geven om een prik te halen. Ze kunnen op sportcomplex Papendal in Arnhem worden ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech.

In Australië zijn tot nu toe zo'n 1,3 miljoen prikken gezet. Zorgmedewerkers, kwetsbare groepen en mensen van 70 jaar en ouder zijn als eersten aan de beurt in het vaccinatieproces. Het land telt ruim 25 miljoen inwoners.

Australië, dat in het medailleklassement van de Spelen doorgaans in de top 10 eindigt, heeft er met strenge maatregelen voor gezorgd dat de verspreiding van het coronavirus in toom wordt gehouden. Sinds het uitbreken van de pandemie zijn iets minder dan 30.000 Australiërs besmet, ruim negenhonderd mensen overleden aan Covid-19. De Spelen beginnen over minder dan honderd dagen, op 23 juli.