Australië stopt honderden miljoenen in Great Barrier Reef

CANBERRA (ANP) - Australië investeert de komende negen jaar 1 miljard Australische dollar (ruim 630 miljoen euro) in de bescherming van het Great Barrier Reef. De Australische premier Scott vvvv hoopt zo te voorkomen dat het koraalrif alsnog op de UNESCO-lijst voor bedreigd werelderfgoed wordt geplaatst, wat slecht nieuws zou zijn voor het toerisme in de regio.

De investering volgt op verschillende miljardeninvesteringen die Australië de afgelopen jaren in het Great Barrier Reef deed. "We ondersteunen hiermee de gezondheid van het rif en tegelijkertijd de economische toekomst van toeristen, horeca-ondernemers en lokale gemeenschappen in Queensland", aldus de conservatieve Morrison in een verklaring. Hij heeft de afgelopen jaren weinig gedaan om klimaatverandering aan te pakken en is een voorstander van het gebruik van fossiele brandstoffen en controversiële kolenmijnen.

Vorig jaar wist Australië ternauwernood te voorkomen dat het enorme rif op de UNESCO-lijst voor bedreigd werelderfgoed werd geplaatst. De VN-organisatie overwoog dit omdat Australië haar inziens te weinig deed om de waterkwaliteit te verbeteren en klimaatdoelstellingen te halen om zo het koraal te beschermen. Plaatsing op de lijst van bedreigd werelderfgoed zou gevolgen hebben voor de lokale economie. Het Groot Barrièrerif trok voor de pandemie jaarlijks veel toeristen en levert duizenden banen op. Australië is bang dat de toeristen wegblijven als het koraalrif op de lijst wordt geplaatst.

Met een uitgebreide lobby wist de Australische regering te voorkomen dat het rif het stempel 'Werelderfgoed in Gevaar' kreeg. Volgend jaar beoordeelt UNESCO dit opnieuw.