Australiërs treuren om einde soapserie Neighbours

Australië heeft donderdag voor de laatste keer naar een nieuwe aflevering van Neighbours gekeken. De langlopende soapserie sloot na 37 jaar af met aan extra lange aflevering van 90 minuten, wat bij sommige fans voor dikke tranen zorgde, zo blijkt uit de reacties op sociale media

"Stuur mij geen berichtjes, ik ben aan het huilen vanwege de finale van Neighbours", schrijft bijvoorbeeld iemand op Twitter. "Ik ben uitgedroogd door alle tranen", vult een ander aan. En: "Tranen met tuiten gehuild en ik heb het de afgelopen twintig jaar niet eens gevolgd."

Op sommige plekken werden speciale kijkfeestjes georganiseerd, zoals op Federation Square in Melbourne. Vanwege het koele weer zagen de mensen de laatste aflevering zittend onder dekentjes en met dikke jassen aan.

Geldschieter

Neighbours stopt na bijna 9000 afleveringen omdat de Britse zender Channel 5, de belangrijkste geldschieter, zich terugtrekt. De Australische producent was daardoor gedwongen om de stekker eruit te trekken. Het Britse publiek krijgt de finale vrijdag voorgeschoteld.

De soap leverde door de jaren heen de doorbraak op van grote sterren als Jason Donovan, Kylie Minogue, Guy Pearce en Margot Robbie. Zij keerden allen in de laatste aflevering terug. Ook onder anderen Natalie Imbruglia, Delta Goodrem en Holly Valance speelden in Neighbours. In 2009 speelde André Rieu een gastrolletje. Zijn cameo werd later door een Britse fansite uitgeroepen tot "raarste verhaallijn ooit".