Australische reisbloggers in Iraanse cel

TEHERAN (ANP/AFP) - Twee Australiërs die worden vastgehouden in Iran blijken reisbloggers te zijn. Jolie King en Mark Firkin deden de afgelopen twee jaar via sociale media verslag van hun reizen, maar vielen stil nadat ze hadden bericht over hun belevenissen in Kirgizië en Pakistan.

De Australische omroep ABC bericht dat de bloggers al zo'n tien weken vastzitten. Ze hadden naar verluidt zonder toestemming een drone laten vliegen. "Onze families hopen dat Mark en Jolie zo snel mogelijk weer veilig thuis zijn", schreven hun naasten in een verklaring.

De Australische autoriteiten maakten woensdag al bekend dat drie Australiërs vastzitten in Iran. De krant Times of London bericht dat de derde persoon een Brits-Australische vrouw is, maar dat is officieel nog niet bevestigd. Ook King zou zowel de Australische als de Britse nationaliteit hebben.

Australië heeft eerder bekendgemaakt mee te doen aan een Amerikaanse missie om de scheepvaart te beschermen in de Golf van Hormuz, een belangrijke waterweg bij Iran. In het gebied zijn de afgelopen tijd meerdere incidenten met vrachtschepen geweest, zoals de inbeslagname van de Britse tanker Stena Impero door de Iraniërs.