Autoconcern Daimler trekt 40 miljard uit voor elektrisch rijden

STUTTGART (ANP/BLOOMBERG) - Het Duitse autoconcern Daimler, moederbedrijf van Mercedes-Benz, trekt dit decennium meer dan 40 miljard euro uit om de overstap te maken naar elektrische auto's. Dat maakte Daimler bekend in een strategische update. Vanaf 2030 zouden alle nieuwe auto's elektrisch aangedreven moeten zijn.

Het concern gaat hiervoor nieuwe productieplatformen opzetten en met partners acht extra batterijfabrieken bouwen. Daimler denkt dat het luxere segment van de automarkt sneller over kan gaan naar elektrisch rijden dan de gewone massamarkt omdat die consumenten meer koopkracht hebben.

"Het omslagpunt komt steeds dichterbij en we zullen klaar zijn als de markten overgaan naar alleen elektrisch rijden aan het einde van dit decennium", zei topman Ola Kallenius. "Deze stap markeert een drastische herziening van de toewijzing van kapitaal."

Daimler kreeg lange tijd kritiek dat het langzaam was om over te stappen op elektrische auto's, maar eerder dit jaar bracht het bedrijf de Mercedes-Benz EQS uit, de elektrische versie van de S-klasse, het vlaggenschip van het automerk. Het nieuwe model kreeg veel complimenten van kenners en analisten en wordt gezien als concurrent voor Tesla.