AZ meldt miljoenenwinst door transfers en wegvallen beperkingen

ALKMAAR (ANP) - AZ heeft afgelopen seizoen een winst geboekt van bijna 19 miljoen euro. De omzet nam met de helft toe doordat er meer geld kwam uit stadioninkomsten na een voorgaand jaar met meer coronabeperkingen. Ook aan de transfers van Myron Boadu (AS Monaco), Calvin Stengs (OGC Nice), Marco Bizot (Stade Brest) en Teun Koopmeiners (Atalanta Bergamo) verdiende de club uit Alkmaar goed.

De vertrokken spelers leverden AZ van juli vorig jaar tot en met afgelopen juni 41 miljoen euro op. De club kocht in die periode zelf voor ongeveer 8 miljoen in. De verkoop van aanvoerder Owen Wijndal aan Ajax zit nog niet bij deze resultaten, omdat die valt onder het volgende boekjaar.

AZ verwacht dit lopende seizoen de omzet met een vijfde te verhogen door het verder wegvallen van coronaregels en het halen van de groepsfase van de Conference League. "Door de financiële resultaten van de afgelopen jaren heeft AZ een buffer opgebouwd en ziet AZ de toekomst met vertrouwen tegemoet", aldus de club. Door coronabeperkingen boekten de Alkmaarders vorig seizoen een verlies van 800.000 euro.

AZ eindigde vorig seizoen als vijfde onder trainer Pascal Jansen en verzekerde zich via de play-offs van Europees voetbal.