AZ naar finale van play-offs na zege op sc Heerenveen

ALKMAAR (ANP) - Zakaria Aboukhlal heeft AZ naar de finale van de play-offs voor Europees voetbal geschoten. De invaller tekende in de 88e minuut voor de bevrijdende 2-0 van zijn ploeg in het thuisduel met sc Heerenveen. De aanvaller stond ruim een minuut in het veld toen hij scoorde.

AZ verloor afgelopen donderdag het uitduel met sc Heerenveen. De club uit Alkmaar leidde na 89 minuten in Friesland, maar verloor door doelpunten van Amin Sarr en Tibor Halilovic in de 90e en 95e minuut (3-2).

AZ repareerde de achterstand van een doelpunt in vijf minuten. Dani de Wit punterde raak, op aangeven van Jordy Clasie. De thuisploeg bleef het spel in de eerste helft domineren, zonder dat het grote kansen creëerde. Heerenveen werd slechts eenmaal gevaarlijk voor rust. Amin Sarr schoot in kansrijke positie over.

Heerenveen kwam in de tweede helft beter in de wedstrijd, maar ontsnapte toen Vangelis Pavlidis een mooie mogelijkheid op de 2-0 miste. Een verlenging leek in aantocht toen verdediger Sam Beukema van AZ in de slotfase van de reguliere speeltijd rakelings over kopte. Maar uiteindelijk was het Aboukhlal die toch nog scoorde. Hij trof doel nadat verdediger Lucas Woudenberg van Heerenveen zich had verkeken op een pass van Clasie.

AZ stuit in de finale van de play-offs op FC Utrecht of Vitesse. De winnaar van die eindstrijd mag komend seizoen aan de tweede voorronde van de Conference League deelnemen.