Baas Omroep ZWART over Ongehoord-item: dit voelt als opruiing

Oprichter Gianni Lieuw-A-Soe van Omroep ZWART voelde zich persoonlijk gekwetst door het item van Ongehoord Nederland waarin zonder context zwarte mensen werden getoond die witte mensen in elkaar slaan. De omroepbaas snapt niet wat Ongehoord Nederland met het item wil bereiken en vreest "dat er met voorbedachte rade voor opruiing gezorgd wordt". Dat stelde hij woensdag in een interview op NPO Radio 1. Het is de eerste maal dat Lieuw-A-Soe zich publiekelijk uitspreekt over de commotie rond ON.

"Het heeft zoveel mensen gekwetst, inclusief mijzelf", zei Lieuw-A-Soe. "Dit voelt niet positief. Je moet als omroep een bijdrage aan de samenleving leveren, maar dit voelt als afbreuk aan de samenleving. Wat wil je hiermee bereiken?"

De omroepbaas legt uit dat media een "krachtig goed" zijn. "Je kan met het beeld dat je vormt de publieke perceptie beïnvloeden. Je schetst een narratief dat invloed gaat hebben op de relatie tussen zwarte mensen en witte mensen in deze samenleving."

De Ombudsman van de NPO kreeg naar aanleiding van de aflevering een recordaantal klachten en kondigde een nieuw onderzoek naar de omroep aan. Dit is het tweede onderzoek van de NPO-Ombudsman naar klachten over de aspirant-omroep. Eerder verklaarde zij klachten over het verspreiden van onjuiste en onbetrouwbare informatie door ON grotendeels gegrond. Het is niet bekend wanneer het nieuwe rapport van de Ombudsman verschijnt.

De NPO heeft het Commissariaat voor de Media gevraagd te oordelen of ON de mediawet heeft overtreden. De andere omroepen hebben gezegd niet meer journalistiek te willen samenwerken met Ongehoord Nederland omdat de omroep volgens hoofdredacteur Bert Huisjes van WNL "geen journalistiek bedrijft, maar een pamflet-achtig programma maakt dat de stem van Forum voor Democratie verlengt".

Ongehoord Nederland stelde in een onlinereactie op de kritiek op het item dat de omroep "van racisme, discriminatie of het oproepen tot geweld niets moet hebben". Het besluit van de omroepen om journalistiek te breken stelde ON te "betreuren". ON vindt zichzelf "een betrouwbare partner in het publieke bestel". Op de kritiek van de omroepen dat ON geen journalistieke programma's maakt, heeft omroepbaas Arnold Karskens niet gereageerd. De omroep was niet bereikbaar voor een toelichting op de verklaring.