Bafta-organisatie hoopt op meer diversiteit met nieuwe regels

Bij de uitreiking van de Bafta Film Awards volgend jaar zal plek zijn voor meer genomineerden om zo de diversiteit onder de kanshebbers te vergroten. De British Academy of Film and Television Arts publiceerde donderdag op de website de complete nieuwe regelgeving.

In plaats van de gebruikelijke vijf genomineerden zal er bij de vier acteur-categorieën en de award voor beste regisseur een genomineerde bijkomen, wat het totale aantal op zes gegadigden brengt. Daarnaast dingen er volgend jaar tien films mee naar de British film-award, vier meer dan de gebruikelijke zes.

Om de diversiteit te vergroten heeft de organisatie duizend nieuwe leden gevonden die mogen stemmen. Zij komen allemaal uit onder-gerepresenteerde groepen uit de samenleving. Dit werd gedaan om "te zorgen voor een meer representatief en inclusief lidmaatschap dat de huidige Britse gemeenschap vertegenwoordigt".

Er was tijdens de afgelopen editie van de Bafta-uitreiking kritiek op het feit dat er zo weinig diversiteit onder de genomineerde acteurs te vinden was. Er waren bijvoorbeeld alleen maar witte acteurs genomineerd voor een prijs. Ook was er voor het zevende jaar op rij geen vrouwelijke regisseur genomineerd.