BAFTA verdedigt nominatie van alleen witte actrices voor tv-award

De British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) verdedigt het feit dat dit jaar alleen witte vrouwen zijn genomineerd in de categorie Beste Actrice tijdens de BAFTA Television Awards. Directeur Jane Millichip is juist blij met het lijstje omdat dat volledig bestaat uit "oudere" dames, zo vertelt ze aan filmwebsite Deadline.

De genomineerden zijn Imelda Staunton (67), Kate Winslet (47), Billie Piper (40), Maxine Peake (48), Sarah Lancashire (58) en Vicky McClure (39). Het feit dat "oudere" vrouwen zo goed vertegenwoordigd zijn, vindt Millichip heel positief. "We hebben het hier in de televisie- en filmwereld al heel lang over: zijn er rollen geschreven voor vrouwen van boven de veertig? Dit is een heel indrukwekkend resultaat."

Sara Putt, voorzitter van het televisiecomité van BAFTA, vindt dat alle actrices hun nominatie zeer hebben verdiend. Het feit dat dit jaar slechts 24 procent van de genomineerden een andere etniciteit heeft, komt volgens haar overeen met de "nationale bevolkingsverdeling in de volkstelling van 2021". Ook geeft Putt aan dat de genomineerden qua gender beter verdeeld zijn. "Vrouwen zijn veel meer vertegenwoordigd."

Film Awards

Eerder kreeg de BAFTA ook al kritiek op een gebrek aan diversiteit bij de Film Awards. Bij de afgelopen uitreiking waren namelijk 47 van de 49 winnaars wit.

De BAFTA Television Awards, de belangrijkste Britse tv-prijzen, worden uitgereikt op 14 mei in de Royal Festival Hall in Londen. De avond wordt gepresenteerd door comedians Rob Beckett en Romesh Ranganathan.