Bandlid over aanslag op Bataclan: voelde dood naderen

In het proces rond de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs hebben twee bandleden van de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal getuigenissen afgelegd. Frontman Jesse Hughes vertelde dinsdag in de rechtbank dat toen hij tijdens het concert in concertzaal Bataclan schoten hoorde, hij meteen wist dat het foute boel was.

"Omdat ik uit een woestijngemeenschap in Californië kom, ken ik het geluid van geweerschoten", vertelde Hughes volgens Reuters in het proces tegen Salah Abdeslam, de enige verdachte die de aanslagen overleefde. "Ik voelde de dood naderen." Gitaartechnicus Eden Galindo was in eerste instantie verward omdat hij de knallen niet direct herkende, zei hij. "Ik wist niet wat er aan de hand was. Ik dacht dat het geluidssysteem misschien aan het ontploffen was."

Tijdens de aanslag bijna zeven jaar geleden vielen terroristen de concertzaal binnen en schoten met automatische wapens op het publiek, waarbij negentig mensen om het leven kwamen. De band wist de zaal via de coulissen te ontvluchten. Een taxi bracht de bandleden vervolgens naar het politiebureau, waar ook concertgangers naartoe waren gegaan. "Ze wilden de muziek het zwijgen opleggen. Maar ze hebben gefaald", zei Hughes. Ook citeerde hij rocklegende Ozzy Osbourne. "Je kunt rock-'n'-roll niet doden. "

Bij de aanslagen in de Franse hoofdstad kwamen 130 mensen om het leven. Behalve Bataclan, vielen terroristen met bomvesten en wapens ook cafés, restaurants en het voetbalstadion Stade de France aan. Abeslam (32) was onderdeel van een IS-groepering in Europa en wordt beschuldigd van moord, poging tot moord en gijzeling. Hij ontkent de beschuldigingen.