Bank of England laat rente ongemoeid

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse centrale bank handhaaft het belangrijkste rentetarief op 0,75 procent, zoals was verwacht op de financiële markten. Het besluit om de rente onveranderd werd unaniem genomen door de beleidsmakers bij de Bank of England (BoE).

In augustus vorig jaar krikte de BoE de rente voor het laatst op, met een kwart procentpunt. De centrale bank maakt nu al langere tijd een pas op de plaats in verband met de aanhoudende onzekerheid over de brexit. Volgens de BoE zijn de risico's op een mogelijke no-dealbrexit toegenomen en zijn de vooruitzichten voor de wereldeconomie verslechterd door de handelsspanningen.

De centrale bank verlaagde zijn verwachting voor de groei van de Britse economie in het tweede kwartaal. Er wordt nu verwacht dat de economie zal stagneren, terwijl eerder op een groei met 0,2 procent werd gerekend. Door de onzekerheid rond de brexit stellen veel Britse bedrijven investeringen uit. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de economie van Groot-Brittannië nog met 0,5 procent.

De BoE, geleid door gouverneur Mark Carney, had eerder aangegeven dat er de komende jaren meer rentestappen nodig zullen zijn om de inflatie onder controle te houden. Inmiddels neemt onder kenners de verwachting toe dat de centrale bank eerder tot een renteverlaging zal overgaan dan een verhoging.