Banken herstellen op groen Damrak, Pharming maakt koerssprong

AMSTERDAM (ANP) - De banken en verzekeraars toonden maandag herstel op de Amsterdamse beurs. Vrijdag laaiden de zorgen over de stabiliteit van de financiële sector nog op door een forse koersval van Deutsche Bank. Eerder zorgden het omvallen van twee regionale Amerikaanse banken en de redding van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse al voor onrust in de sector.

Het nieuws dat de Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB) wordt overgenomen door branchegenoot First Citizens Bank zorgde echter voor opluchting. Onder de deal gaan alle banktegoeden en leningen van SVB over naar First Citizens Bank. De Amerikaanse autoriteiten grepen eerder al in bij SVB doordat de bank dreigde om te vallen nadat klanten massaal hun tegoeden opeisten.

Pharming werd ruim een derde meer waard op het Damrak. Beleggers reageerden enthousiast op het bericht dat de Leidse biotechnoloog in de Verenigde Staten toestemming heeft gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen. Met het middel Joenja, dat werkt tegen een zeer zeldzame aandoening van het immuunsysteem, hoopt het bedrijf zijn omzet op termijn te kunnen verdubbelen.

Banken en verzekeraars

De Nederlandse banken ING en ABN AMRO wonnen tot 2,6 procent. Ook de verzekeraars gingen mee omhoog. Aegon, NN Group en ASR klommen tot dik 2 procent. De AEX-index noteerde mede daardoor in de ochtendhandel 1 procent hoger op 738,87 punten. De hoofdindex zakte vrijdag nog 1,6 procent door zware verliezen in de financiële sector. De MidKap won 0,9 procent tot 922,26 punten.

De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,2 procent. Deutsche Bank dikte ruim 6 procent aan in Frankfurt. De grootste bank van Duitsland raakte vrijdag 8,5 procent kwijt nadat bleek dat het voor investeerders fors duurder was geworden om zich in te dekken tegen wanbetaling door de Duitse kredietverstrekker. De Franse bank BNP Paribas steeg bijna 4 procent in Parijs en in Londen klom de Britse bank Barclays 3,5 procent. UBS won 2 procent in Zürich.

Prosus, UMG en Besi

Techinvesteerder Prosus, platenlabel UMG en chipbedrijf Besi waren de enige dalers in de AEX, met minnen tot 2 procent. Bierbrouwer Heineken won 0,9 procent dankzij een positief analistenrapport van Deutsche Bank waarin het koersdoel werd verhoogd.

Lufthansa won 1,7 procent in Frankfurt. Reizigers in Duitsland gaan maandag een zware dag tegemoet. Het land heeft te maken met een grote staking op het spoor, in het streekvervoer, op luchthavens en de havens.

Euro en dollar

De euro was 1,0771 dollar waard, tegen 1,0761 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent meer op 70,07 dollar. Brentolie klom 1,1 procent in prijs tot 75,79 dollar per vat.