Bankensector omhoog op overwegend groen Wall Street

NEW YORK (ANP) - De banken stonden maandag bij de winnaars op een overwegend groen gekleurd Wall Street. Beleggers in New York reageerden positief op het bericht dat First Citizens Bank alle banktegoeden en leningen van het omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) overneemt. First Citizens werd daarop beloond met een koerssprong van bijna 54 procent. In het kielzog gingen ook andere Amerikaanse banken omhoog.

De Dow-Jonesindex sloot met een winst van 0,6 procent op 32.432,08 punten en de breed samengestelde S&P 500 won 0,2 procent tot 3977,53 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde echter 0,5 procent tot 11.768,84 punten.

Het overnamenieuws zorgde voor enige opluchting bij beleggers na de recente zorgen over de financiële stabiliteit in de bankensector. Ook gaan de zeventien filialen van SVB weer open als First Citizens-kantoren. De Amerikaanse autoriteiten grepen eerder al in bij SVB nadat klanten massaal hun tegoeden hadden opgeëist.

Optimisme

Andere regionale banken als PacWest Bancorp en Western Alliance Bancorp wonnen tot 3,5 procent en First Republic Bank dikte 12 procent aan. Berichten dat de uitstroom van banktegoeden bij de kleinere banken in de afgelopen dagen is afgenomen en de Amerikaanse autoriteiten overwegen om het programma van noodleningen aan de banken uit te breiden zorgden eveneens voor optimisme.

De grote banken JPMorgan Chase, Wells Fargo, Goldman Sachs, Citigroup en Bank of America werden tot 5 procent hoger gezet.

Dalende vraag naar coronavaccin

Het digitale prikbord Pinterest ging meer dan 2 procent vooruit dankzij een positief analistenrapport van UBS. Volgens kenners van de Zwitserse bank kan het aandeel meer 25 procent in waarde stijgen door de plannen om de advertentie-inkomsten te verbeteren.

BioNTech daalde 3,6 procent. Het Duitse biotechnologiebedrijf, bekend van het coronavaccin dat het samen met farmaceut Pfizer ontwikkelde, verwacht dat de omzet dit jaar met meer dan twee derde zal dalen. Dat komt vooral door de dalende vraag naar het coronavaccin, dat het enige product is van het bedrijf. BioNTech richt zich nu meer op de ontwikkeling van medicijnen tegen kanker.

De euro was 1,0797 dollar waard, tegen 1,0784 dollar bij het slot van de Europese beurshandel. Een vat Amerikaanse olie kostte 5,4 procent meer op 72,99 dollar. Brentolie werd 4,2 procent duurder op 78,16 dollar per vat.